Calendari escolar 2021 - 2022


CVE-DOGC-A-21151035-2021

ORDRE EDU/119/2021, de 28 de maig, per la qual s'estableix el calendari escolar del curs 2021-2022 per als centres educatius no universitaris de Catalunya.

Atesa la necessitat de regular el calendari escolar que ha de regir per al curs 2021-2022, amb el dictamen del Consell Escolar de Catalunya, i fet el tràmit previ de consulta i participació amb els representants del personal al servei de les administracions públiques,


Ordeno:


Article 1
Àmbit d'aplicació
Aquesta Ordre s'aplica als centres educatius no universitaris de Catalunya, públics i privats, llevat d'aquells que per la seva singularitat tinguin un calendari específic autoritzat. Totes les referències que en aquesta Ordre es fan als serveis territorials i al seu director o directora, a la ciutat de Barcelona, cal entendre-les referides al Consorci d'Educació i la seva gerent.


Article 2 Calendari
2.1    El curs escolar 2021-2022 comprèn el període que va des de l'1 de setembre de 2021 fins al 31 d'agost de 2022.
2.2    En el segon cicle d'educació infantil, l'educació primària, l'educació secundària obligatòria, el batxillerat, els cicles formatius de grau mitjà de formació professional i d'arts plàstiques i disseny, el curs de formació específic per a l'accés a cicles de grau mitjà, el curs de preparació per a la incorporació als cicles formatius de grau superior i en la resta dels ensenyaments de règim especial, llevat de les escoles oficials d'idiomes, les classes han de començar el dia 13 de setembre.
En els cicles formatius de grau superior de formació professional inicial i d'arts plàstiques i disseny, les classes han de començar el dia 20 de setembre.
En els ensenyaments de centres i aules de formació d'adults, les classes han de començar no més tard del 20 de setembre. En els ensenyaments de les escoles oficials d'idiomes les classes s'han d'iniciar no més tard del 27 de setembre.
En tots els ensenyaments, la preparació del curs i l'aprovació d'horaris s'ha d'haver efectuat en els dies anteriors a la data d'inici de les classes.
2.3    Les activitats escolars finalitzen el dia 22 de juny, llevat de les dels ensenyaments de règim especial i les de la formació professional, que ho han de fer d'acord amb la seva programació acadèmica. A l'educació secundària obligatòria es programaran activitats amb caràcter obligatori per tots els alumnes, almenys fins al dia 17 de juny.
2.4    Amb l'autorització prèvia del director o directora dels serveis territorials, els centres poden programar per als alumnes que inicien el segon cicle d'educació infantil un inici de les classes gradual que, començant el dia 13 de setembre, no vagi més enllà del 20 de setembre i comporti un mínim d'1,5 hores de permanència seguida al centre.
2.5    Els directors dels serveis territorials, per circumstàncies concretes d'organització d'un centre, poden autoritzar l'endarreriment de la data de començament de les classes al centre, o en alguna etapa o règim en particular. En tot cas, cal vetllar perquè l'inici del curs d'aquests ensenyaments no superi la data límit de 20 de setembre, excepte si és per causes de força major.
2.6    Els centres de formació professional inicial que disposen d'autorització per aplicar mesures flexibilitzadores de l'oferta, recollides al Decret 284/2011, d'1 de març, d'ordenació de la formació professional inicial, han d'ajustar les dates d'inici i d'acabament de les classes al que estableixen les autoritzacions corresponents. Així mateix, els directors dels serveis territorials poden autoritzar calendaris específics per als ensenyaments de règim especial.
2.7    Les activitats d'avaluació dels alumnes del segon curs de batxillerat i del darrer curs dels cicles formatius de grau superior s'han de programar a cada centre segons les necessitats derivades de la seva inscripció al procediment d'accés als estudis universitaris. Les activitats d'avaluació ordinària dels alumnes del darrer curs de cicles formatius de grau mitjà de formació professional s'han de programar a cada centre de manera que el dia 15 de juny hagin finalitzat.
2.8    Les activitats d'avaluació extraordinàries de l'educació secundària obligatòria s'han de fer entre el 17 i el 22 de juny de 2022, després de l'avaluació final ordinària.
2.9    Les activitats d'avaluació extraordinàries del primer curs de batxillerat, dels cicles formatius d'ensenyaments esportius i d'arts plàstiques i disseny i, quan escaigui, dels cursos de formació específics d'accés als cicles formatius s'han de fer entre el 2 i el 6 de setembre de 2022. Els processos d'avaluació extraordinària, que corresponen al curs acadèmic anterior, han d'estar acabats abans del 20 de setembre. Per als cicles formatius de formació professional i el segon curs de batxillerat, les activitats d'avaluació extraordinàries s'han de fer al mes de juny, després de l'avaluació ordinària.


Article 3
Vacances escolars i dies festius
3.1    Tenen la consideració de període de vacances escolars:
Nadal: del 23 de desembre de 2021 al 7 de gener de 2022, ambdós inclosos. Setmana Santa: de l'11 d' abril al 18 d'abril de 2022, ambdós inclosos.
3.2    Així mateix, tenen la consideració de dies festius els que determini la disposició corresponent del Departament d'Empresa i Treball, i els dos dies de festa local. En cas que un o ambdós d'aquests dies de festa local caiguin en dia no lectiu, els centres poden afegir-los als de lliure disposició establerts dins el curs escolar corresponent.
3.3    En el marc d'aquest calendari escolar, els centres poden establir tres dies festius de lliure disposició que s'han de distribuir equitativament entre els tres trimestres, no poden coincidir amb els d'inici i final de les classes, s'han de preveure en la programació general del centre i s'han de comunicar als serveis territorials. Excepcionalment, els serveis territorials poden autoritzar la proposta per part de la direcció dels centres d'establir els dies de lliure disposició consecutius en un mateix trimestre. En aquest cas cal l'acord previ del consell escolar del centre.
Els consells escolars municipals, un cop determinats els calendaris de festivitats locals, nacionals i estatals, han de fixar els dies que convindria que adoptessin tots els centres del mateix municipi.


Article 4
Horari a l'educació infantil i primària
4.1    Les especificacions relatives a l'horari consignades en aquest article s'han d'aplicar a tots els alumnes dels ensenyaments reglats de segon cicle d'educació infantil i d'educació primària, inclosos els d'educació especial, de tots els centres educatius de Catalunya, públics i privats, llevat dels Instituts escola.
4.2    L'horari escolar a l'educació infantil i primària s'ha de desenvolupar entre les 8.30 i les 18 hores. L'horari lectiu de l'alumnat comprèn 5 hores lectives diàries, que inclouen l'esbarjo, distribuïdes en dos períodes separats pel descans del migdia, i no pot acabar abans de les 16 hores. En cas que no hi hagi el consens necessari en el si del consell escolar del centre, l'horari marc a infantil i primària serà de 9 a 12.30 hores i de
15.00 a 16.30 hores.
4.3    El centre educatiu respectarà un marge suficient de descans al migdia per als alumnes, que garanteixi el bon funcionament del servei de menjador escolar, els desplaçaments de l'alumnat que faci els àpats a casa i la coordinació del professorat. L'estona dedicada a l'espai menjador dels alumnes no s'estendrà més tard de les 14 hores.
4.4    Els centres públics d'altres titularitats s'han d'ajustar al que estableixin els convenis signats entre el Departament d'Educació i els titulars.


Article 5
Horari a l'educació secundària obligatòria
5.1.    Les especificacions relatives a l'horari consignades en aquest article s'han d'aplicar a tots els alumnes dels ensenyaments reglats d'educació secundària obligatòria, inclosos els d'educació especial, de tots els centres educatius de Catalunya, públics i privats, llevat dels Instituts escola.
5.2.    En aquests centres l'horari escolar pot organitzar-se en jornada continuada o adequar-se al marc horari general. El marc horari general s'ha de desenvolupar entre les 8 i les 18 hores. La concreció de l'horari individual i la programació d'activitats generals de centre (reunions de docents, esports, etc.) no poden comportar més de tres tardes lliures setmanals per a cada alumne/a. En el cas que es programin 7 hores lectives en un dia caldrà incloure una pausa al migdia per dinar que garanteixi el bon funcionament del servei de menjador i els desplaçaments de l'alumnat que faci els àpats a casa.
5.3.    El centre educatiu podrà establir els marges temporals d'esbarjo que garanteixin el descans suficient dels alumnes i la seva mobilitat dins del centre educatiu. Amb caràcter general, la recomanació és incloure un descans de com a mínim quinze minuts cada dues hores d'activitat lectiva i, en tot cas, de trenta minuts cada tres hores.
5.4.    Els centres educatius públics que en aquests moments apliquen a l'educació secundària obligatòria una organització horària que comporta un horari escolar en jornada continuada poden optar per mantenir aquest horari o per acollir-se a les consideracions generals.


Article 6
Horari als instituts escola
6.1    Les especificacions relatives a l'horari consignades en aquest article s'han d'aplicar a tots els alumnes dels ensenyaments reglats d'educació infantil i primària i de l'educació secundària obligatòria, de tots els instituts escola de Catalunya, llevat de les excepcions previstes amb caràcter transitori als articles 6.8 i 6.9.
6.2    A secundària es mantindran les hores lectives establertes normativament a l'etapa, de manera que l'esbarjo no es pot considerar horari lectiu, llevat d'una autorització expressa per part de la persona titular de la Secretaria de Polítiques Educatives i sense perjudici que s'hi puguin incorporar activitats de caràcter educatiu.
6.3    En el cas dels ensenyaments de segon cicle d'educació infantil i de primària, l'activitat lectiva no s'iniciarà abans de les 8'30 hores.
6.4    En el cas dels ensenyaments d'educació secundària obligatòria, l'activitat lectiva no s'iniciarà abans de les 8 hores.
6.5    Es procurarà que l'horari de sortida del centre al final de la jornada escolar sigui el mateix per a tot l'alumnat.
6.6    Els centres organitzaran l'espai de descans i de menjador al migdia en la franja horària saludable compresa entre les 12 i les 14 hores en totes les etapes, amb una durada suficient per garantir que l'alumnat que ho desitgi pugui dinar a casa. En el cas que, per raó del nombre d'alumnes usuaris del servei de menjador no sigui possible oferir tots els àpats en aquesta franja, els centres podran organitzar un darrer torn que comenci a les 14 hores per l'alumnat de secundària.
6.7    Amb la finalitat de disposar setmanalment d'un espai comú per a la coordinació de tot el professorat del centre, els centres podran oferir a l'alumnat activitats no lectives (esportives, lúdiques, culturals...) un dia a la setmana, entre dilluns i dijous, després de l'espai de descans del migdia i fins a l'hora habitual de finalització de la jornada.
6.8    Els centres procedents de la fusió d'una escola de primària i d'un centre d'ensenyament secundari que entren en funcionament el curs 2021-2022 poden optar, per un sol curs, per mantenir el mateix marc horari del curs 2020-2021. En tot cas, el centre ha d'oferir el servei escolar de menjador.
6.9    La resta d'instituts escola en funcionament abans del curs 2020-2021 hauran de transformar el seu marc horari en un de saludable no més enllà del curs 2022-2023, d'acord amb les previsions d'aquest article.


Article 7
Horari als ensenyaments postobligatoris de batxillerat i de formació professional
7.1    Els ensenyaments de batxillerat es podran organitzar amb les mateixes condicions de l'horari de l'educació secundària obligatòria, o bé horari intensiu de matí o tarda, o en altres horaris prèviament autoritzats pel director o directora dels serveis territorials corresponents.
7.2    La formació professional inicial s'ha d'organitzar preferentment en sessions de matí o tarda, per tal de facilitar la formació dels alumnes en centres de treball i l'accés dels treballadors. Excepcionalment, també es poden organitzar en sessions de matí i tarda o en altres horaris prèviament autoritzats pel director o directora dels serveis territorials corresponents.
7.3    Els ensenyaments de règim especial d'esports i artístics es poden organitzar en sessions de matí i tarda, horari intensiu de matí o tarda o en altres horaris prèviament autoritzats pel director o directora dels serveis territorials corresponents.


Article 8 Transport
8.1    En el marc del que disposa aquesta Ordre, els horaris dels centres amb alumnes usuaris del servei de transport escolar s'han d'establir de manera que s'ajustin amb els del transport. En aquest cas, el director o directora dels serveis territorials ha de determinar, amb l'audiència prèvia dels consells comarcals, l'horari dels centres educatius amb alumnes usuaris del servei de transport escolar, a fi de garantir la compatibilitat dels horaris dels vehicles amb els dels centres, optimitzar el transport i aconseguir el nombre mínim de rutes, el nombre màxim d'ocupació de places per vehicle i la coincidència horària per poblacions de residència dels alumnes de les diferents etapes educatives.
8.2    Els centres educatius amb servei de transport escolar han de comunicar als serveis territorials la proposta de l'horari escolar per al curs següent no més tard del 15 de juny de 2021.
8.3    Els centres que comparteixin la mateixa línia de transport han de procurar posar-se d'acord en l'elecció dels mateixos dies de lliure disposició. En el cas que no s'assoleixi aquest acord, el director o directora dels serveis territorials ha de resoldre els dies de lliure disposició d'aquests centres, atenent els motius que presentin.


Article 9
Horari als centres i aules de formació de persones adultes
9.1    Les activitats lectives als centres i aules de formació de persones adultes s'han d'organitzar en sessions de matí, tarda i/o vespre de dilluns a divendres, ambdós inclosos.
9.2    L'activitat de cada grup, dins l'organització setmanal, s'ha de programar en la mateixa franja horària.


Article 10
Modificacions de l'horari
10.1    Per a modificacions que de forma excepcional es puguin produir, la direcció del centre públic o el o la titular del centre privat ha d'adreçar als serveis territorials una sol·licitud raonada d'autorització de modificació singular de calendari o d'horari escolar respecte al que preveu, amb caràcter general, aquesta Ordre.
10.2    Aquesta sol·licitud ha de tenir el consens del consell escolar, mantenir el còmput total d'hores de la jornada laboral dels docents i de l'horari lectiu dels alumnes, llevat que es compensi al llarg del curs amb altres activitats la diferència d'hores d'atenció als alumnes, i garantir que l'adaptació del transport escolar no suposi un increment del cost del servei.
10.3    La direcció del centre públic o el o la titular del centre privat pot adreçar als serveis territorials la sol·licitud per organitzar la jornada continuada, que pot començar a partir del 6 de juny, sempre que es compleixin els requisits del punt 10.2.
10.4    La direcció del centre públic ha de comunicar als serveis territorials les decisions que es puguin prendre en relació amb:
-    l'organització de la jornada continuada el 22 de desembre de 2021,
-    l'organització de la jornada continuada el 22 de juny de 2022,
-    l'organització de l'ampliació horària d'acord amb els projectes de centre, sense que suposi increment de dotació de recursos i,
-    en el cas de les ZER, l'organització de les reunions de claustre que ocupin part de l'horari lectiu de tarda, per un màxim de dues tardes mensuals.


Article 11 Autoritzacions
Per autoritzar les modificacions que recull l'article 10 d'aquesta Ordre, el director o directora dels serveis territorials ha de tenir en compte la situació global del centre i, si escau, dels centres de la zona i, quan escaigui, la coherència per la prestació òptima dels serveis escolars de transport i menjador.


Article 12
Aprovació i publicitat
12.1    Per aprovar l'horari escolar i les modificacions excepcionals hi ha d'haver el consens del consell escolar. Si no és possible arribar a aquest consens, cal el vot favorable d'un mínim de tres quartes parts dels membres assistents del consell escolar. En cas que no s'assoleixi aquest acord, la direcció del centre ho ha de comunicar al director o directora dels serveis territorials no més tard del 15 de juny, per tal que pugui resoldre tenint en compte, sempre que sigui possible, l'acord majoritari dels centres del municipi.
12.2    La direcció del centre públic o el o la titular del centre privat ha de comunicar al director o directora dels serveis territorials corresponents, no més tard del dia 29 de juny, el calendari previst en aquesta disposició  amb totes les concrecions autoritzades, així com l'horari marc setmanal (amb distinció de les activitats reglades i les activitats extraescolars i complementàries). En el mateix termini, el calendari s'ha d'exposar en el tauler d'anuncis del centre, on ha de romandre exposat durant tot el curs escolar. Igualment s'ha de publicar a la web del centre.
És responsabilitat de la direcció del centre públic o del o la titular del centre privat el compliment d'aquesta Ordre i correspon a la Inspecció d'Educació la supervisió i el control de la seva aplicació.


Disposició transitòria única
El pla pilot de jornada continuada a primària, que afecta 25 escoles queda prorrogat pel curs 2021-2022.


Disposició final primera Adaptació per motius sanitaris
La persona titular del Departament d'Educació podrà adequar el que s'estableix en aquesta ordre, mitjançant resolució, per motius de necessitat derivats de causes sobrevingudes o situacions d'emergència que el Govern determini.


Disposició final segona Entrada en vigor
Aquesta Ordre entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.


Barcelona, 28 de maig de 2021


Josep Gonzàlez Cambray

Conseller d'Educació

0 ITEMS
0 €